Basar: Slik holder du en suksessfull basar

Ønsker du å samle inn penger til en god sak? Da er basar et godt alternativ! Alle kan bidra med å lage, bake eller donere attraktive premier som loddes bort til inntekt for en ideell organisasjon eller et spesifikt formål.

De aller fleste av oss kjenner til basar-konseptet, og har kanskje til og med vært med på å selv selge lodd til naboene til inntekt for en lokal fotballklubb. Likevel er det ingen grunn til å ikke gjøre basaren til noe mer enn bare loddsalg, men til en spennende aktivitetsdag for både barn og voksne. Her finner du de tipsene du behøver for å holde en suksessfull basar.

Idéer til basar-aktiviteter

Basar kan være mye mer enn salg av kalde vafler, tynn saft og mer eller mindre suksessfulle boller. Selv om flere av oss ikke kan få nok av disse klassikerne, er det fullt mulig å tenke ut kreative og morsomme aktiviteter som alle kan være med på. La både barn og voksne delta med hver sine aktiviteter, så kan en garantere moro for hele nærmiljøet!

Her er noen tips:

  • Lag smykker. Å feste sammen noen perler på en tråd eller lære seg å flette vennskapsarmbånd er ingen sak så lenge man vet å bruke YouTube på riktig vis. Tenk glassperler, steiner, fimoleire og treperler, så er det bare fantasien som kan sette en stopper. Hvem ville ikke betalt 50 kroner for et personlig, håndlaget armbånd fra en liten jente eller gutt på 10 år? Sjarmerende!
  • Lodd ut bakekurs. Alle kjenner en driftig dame eller mann som kan trylle frem nabolagets lekreste bakverk, men hvordan får de det til?!? Få vedkommende til å medbringe noen smaksprøver til basaren og lodd ut en dag med bakekurs til en gruppe bakeentusiaster. Det blir garantert en smakfull og artig affære!
  • Selg lykkeposer. De fleste butikker har nok av vareprøver og småting de aldri blir kvitt som de gjerne gir bort til en god sak. Når du har samlet sammen et utvalg ting kan du sortere dem etter kategorier (for eksempel skjønnhetsprodukter) og pakke dem inn i små papirposer eller fargerikt gavepapir. Ingenting er så lokkende som en mystisk gavepakke!
  • «Fiskedam». Dette er en populær lek i barnebursdager. Barna «fisker» etter godteposer bak en skjerm, hvor en voksne gjemmer seg og fester posene på snoren. De fleste lokale supermarkeder har mer enn nok av smågodt i løsvekt de gjerne vil bli kvitt til en liten (eller ingen) pris, som du igjen kan selge for 20 eller 30 kroner på basar. Bruk litt tid og nabolagets mest talentfulle små kunstnerspirer til å lage en fargerik skjerm, så kommer barna til å flokke til «dammen» så snart de ankommer basaren!
  • Selg massasjer. Etter noen timer på basar kommer de fleste voksne til å betale gode summer for en halvtime i et rolig rom med levende lys, dempet musikk og varme hender som knar de stive musklene deres. Du behøver ikke engasjere en sertifisert massør. Å massere et annet menneske er noe de aller fleste av oss til en viss grad får til.

Lurt å huske på når du holder basar

Å holde basar er morsomt, kreativt og byr på store gleder for både barn og voksne. Likevel må man være organisert for å kunne arrangere en suksessfull basar. Du håndterer muligens store pengesummer, og da er det viktig å ha gode rutiner på hvordan du går frem og hvem som har ansvar for hva. Samtidig må noen være ansvarlig for at alle, både barn og voksne, er trygge og at alt går fint for seg.

Her er en huskeliste for deg som ønsker å holde basar:

  • Dersom du vil selge lodd utenfor en butikk bør du spørre om tillatelse aller først. Tross at det går til en god sak er det ikke slik at alle butikksjefer ønsker at man setter opp bord og stoler utenfor butikken sin, ettersom at dette også kan medføre en god del papirsøppel og støy.
  • Ha et skrin eller safe med en kodelås hvor alle pengene oppbevares, og pass på at det kun er et par utvalgte personer som kjenner til koden.
  • Ha kunnskap om og fortell om prosjektet dere samler inn penger til. Da er terskelen for å gi som regel lavere enn om ingen har satt seg inn i saken.
Privacy Policy