indiegogo.com

Indiegogo er et internasjonalt nettsted fokusert på crowdfunding (folkeinnsamling). Nettstedet ble grunnlagt i 2008 og holder til i San Fransisco, California. Indiegogo var et av de første nettstedene som tilbød crowdfunding, og fokuserer på å legge til rette for at enkeltmennesker kan samle inn penger til en idé («Vi vil utvikle et originalt bordspill»), veldedigheter (f.eks. Redd Barna) eller en start-up («Hjelp oss samle inn penger til å dekke 6 måneders leie av kontor»).

Kampanjer lokker donorer til seg ved å love dem belønninger, som kan være i form av et signert postkort, diverse merchandise eller en produktprøve. Ønsker du pengegaver for å lage et produkt som f.eks. et bordspill, kan det lønne seg å gi donorene dine en utgave av spillet før det havner i butikkene, dersom de investerer over en viss sum.

I 2014 ble Indiegogo Life lansert. Dette er en tjeneste som gjør at man kan samle inn penger til hjelp i en krisesituasjon, til medisinske utgifter, feiringer eller andre viktige milepæler.

Indiegogo er en av de mest suksessfulle nettbaserte innsamlingssidene vi har i dag. Til sammen har de samlet inn pengegaver på mer enn én milliard USD (nesten 10 milliarder norske kroner). Hver måned besøkes nettstedet av 15 millioner brukere, noe som gjør det til et attraktivt sted å lansere en kampanje.

Slik fungerer det

Å lage en kampanje hos Indiegogo starter som de fleste andre kampanjesider; ved å opprette en profil. Dette kan du gjøre ved å bruke dine eksisterende Facebook-detaljer eller ved å opprette en ny profil ved hjelp av e-postadressen din. Her er det lurt å fylle inn så mye som mulig, slik at din profil vekker tillit hos givere.

Straks en profil har blitt laget kan du opprette en kampanje for saken din. Du velger mellom å samle inn penger for et prosjekt eller en veldedig sak. Indiegogo belaster alle prosjekt-donasjoner med 5% mens veldedige formål unngår denne belastningen.

Kampanjesiden din består av et bilde (eller en video) og en tekst som forklarer hva prosjektet ditt går ut på og hvorfor du fortjener å bli støttet. Av erfaring vet vi at jo mer appellerende informasjon du kan få plass til her, desto bedre gjør kampanjen din det. Husk at mennesker har lettere for å lytte til enkeltmenneskers skjebner enn statistikk og dystre tall. Samler du inn penger til å oppnå drømmen din om å hoppe i fallskjerm? Bruk et bilde av deg selv og ikke en anonym fallskjermhopper sett fra bakken. Om en formelig kan se håpet ditt i øynene dine på bildet øker også sjansene dine for å nå målet ditt!

En god kampanje blir enda bedre om du klarer å skape litt blest rundt den. Dette kan du gjøre ved selv å dele den med venner og familie, og få disse til å dele den videre. Det finnes flust med eksempler på kampanjer som formelig har gått som ild i tørt gress på sosiale medier, og er de gode nok kan de bli delt og likt tusenvis av ganger i løpet av så lite som et døgn. Ta gjerne kontakt med Facebook-sider som er relatert til din kampanje. Administratorene er gjerne med på å dele en god sak. Her nytter det ikke å være beskjeden!

Når du målet ditt innen din gitte tidsfrist mottar du eller en annen forhåndsvalgt mottaker pengebeløpet innen kort tid. Deretter er det opp til deg å være tro til løftene dine om belønninger til dem som donerte til deg. Dersom du ikke når målet, får alle som støttet saken din pengene sine tilbake.

Indiegogos opprinnelse

Indiegogo er i dag et California-basert selskap men kan takke en tidligere finansanalytiker i New York for sin eksistens. Idéen om en demokratisert, global pengeinnsamling ble til i 2002 da Danae Ringelmann, som på daværende tidspunkt arbeidet på Wall Street, ønsket å finne en enkel måte å finansiere et teaterstykke. Teaterstykket var populært nok, men inntektene var likevel ikke gode nok til å holde det levende.

Etter noen økonomisk mislykkede forestillinger valgte Ringelmann å konsultere Haas School of Business for hjelp til å starte et selskap som kunne hjelpe til med pengeinnsamlinger i lignende situasjoner. Der traff hun Eric Shell og Slava Rubin, og sammen startet de opp selskapet som vi i dag kjenner som Indiegogo.

Privacy Policy